Yoga

Fizička joga, zajedno sa Tai Chijem može značajno da poveća moć pojedincu. Ispod su date osnovne sesije koje možete da radite svakoga dana.

BILJEŠKA 29/9/11

Najvažniji aspekt svake meditacije i / ili vježbi povezanih s meditacijom, kao što je hatha / fizička joga [dolje], je dobivanje energetskog zujanja. Ovo bi trebalo da prati svaku efektivnu duhovnu vježbu. Za one koji su novi, to može potrajati nekoliko tjedana konzistentnih vježbi na dnevnoj bazi, ali sigurno ćete to znati i osjetiti. To je ono za šta su ove vježbe – podizanje moći i pojačavanje moći duše.

Nije važno, pogotovo kada ste vešti u ovim vežbama, bez obzira da li imate televizor, radio ili stereo ili bilo šta drugo, sve dok to ne ometa vaše pokrete ili vašu sposobnost da podignete svoju vještinu. Često sam imala ušne slušalice u ušima sa mojim CD plejerom kada sam radila asanske joge. Nakon toga sam i dalje nastavila da slušam muziku – čak i metal, ponekad, kada sam sedjela mirno zbog svog energetskog zujanja. Jedina stvar koja je važna je da sjedite mirno neko vrijeme nakon bilo koje od ovih vježbi kako bi vaša energija uspijela da se pokrene, a zatim se usredsredite na nju.

Važno je da se nikada ne preopterećujete prilikom ovih istezanja. Joga se veoma razlikuje od atletskog istezanja. Trebalo bi da se izvodi u opuštenom stanju i nikada ne treba da se sili. Cilj joj je da nas ojača i utiče na desnu hemisferu mozga. Svako može da nauči fizičku jogu sam, nasuprot popularnoj ideji da vam je potreban učitelj. Ja sam naučila sebe iz knjige Ričarda Hitlemena ’’Joga 28 dnevni plan vežbi’’ kada sam imala 13 godina. Najvažnija stvar kod joge jeste da radite po *osjećaju*.

Fizička joga bi se takođe trebala raditi dok ste u meditativnom stanju, kako bi iskusili potpunu moć. Ukoliko osjećate lakoću, povećan bioelektricitet i moć, izvodite asane pravilno. Jogu je takođe najbolje raditi sam, jer drugi ili kolektiv bi mogli da budu smetnja. Jogu treba raditi u sekvencama- ili stojeći ka sedećem ka ležećem ka obrnutom položaju ILI iz obrnutog položaja ka ležećem ka sedećem ka stojećem položaju. Svaka asana bi trebala da se izvodi jedan minut, ili kod težih asana, budite u tom položaju po 10, 20 ili 30 sekundi i ponovite ih dva ili tri puta. Radite onoliko koliko možete. Kako napredujete, moći ćete da se zadržavate znatno duže u određenoj asani. Neki adepti mogu da rade stoj na rukama i druge asane  po 10 minuta i više. Zapamtite, svi smo različiti. Pri merenju vremena kod asane, na primer kada se zadržavata jedan minut, samo brojte do 60, poput ’’hiljadu jedan, hiljadu dva, hiljadu tri, hiljadu četiri…’’

Trebalo bi da se opustite i ostanete savršeno mirni pri svakoj asani. Nemojte nikada da se grčite, mučite, naprežete ili cimate i zapamtite- radite koliko vam odgovara.

Sekvence date ispod trebalo bi da se izvode redom.

*Obrnute asane nebi trebalo da izvode osobe koje imaju moždane probleme, odvojenu režnjaču oka, vratne probleme, osobe koje imaju višak kilograma ili imaju bilo kakvo stanje koje bi se moglo pogoršati pritiskom krvi u glavi i vratu.

Možete da radite druge asane i izostavite obrnute.

Radite samo koliko vam odgovara i ne naprežite se nikada. JOGA  *NIJE* ATLETIKA!

UVEK uradite poklon napred zajedno sa poklonom nazad. U jogi uvek mora da postoji suprotni pokret. Ukoliko se okrenete u levu stranu, morate se okrenuti i u desnu stranu.

Svaki program joge treba da sadrži:

  • Stojeće asane
  • Sjedeće asane
  • Ka napred savijajuće asane
  • Ka nazad savijajuće asane
  • U stranu savijajuće asane
  • Uvijajuće asane
  • Obrnute asane (ove asane mogu biti izostavljene od strane osoba koji imaju zdravstvene probleme pomenute ranije).
  • Ležeće asane

Hatha Yoga

Kundalini Yoga

© Copyright 2005, Joy of Satan Ministries; 
Library of Congress Number: 12-16457