Sjeverna koreja; Pripadnici kršćanskog kulta više od polovine zaraženih koronavirusom

Grad Seoul poduzima pravne mjere protiv crkve Shincheonji zbog ubistava i kršenja zakona.

Seul poduzima akciju protiv Shincheonjija.

Grad Seul potvrdio je da su podnijeli prijavu tužilaštvu Središnjeg okruga Seula protiv crkve Shincheonji, osnivača i generalnog poglavara crkve Lee Man Hee, i 12 drugih ogranaka za ubojstvo, nanošenje ozljeda i neuspjeh u sprečavanju širenje zarazne bolesti, Corona19 (COVID-19).

Počevši od 31 pacijenta, za koji je potvrđeno da je zaražen 18. februara, broj Shincheonji članova inficiran je više od polovine ukupnog broja slučajeva u Južnoj Koreji. Pored toga, više slučajeva i smrti potvrđeno je u bolnici Cheongdo Daenam, gdje su Lee Man Hee i drugi stariji članovi crkve prisustvovali sahrani starijeg brata Lee Man Heea.

U trenutnim okolnostima u Južnoj Koreji, ljudi su dužni da dobrovoljno prođu ispitivanje kako bi se spriječilo dalje širenje virusa. Međutim, optuženi odbijaju ispitivanje i nisu poduzeli ništa da bi crkva u potpunosti surađivala s vlastima kako bi spriječila daljnji prijenos virusa Corona19.

Na popisu poklonika koji su prisustvovali Shincheonji misama podnesenim lokalnim vlastima otkriveno je da su pojedini članovi izostavljeni s liste, iako su bili prisutni na misi, a drugi su imali lažna imena. To je izazvalo sumnju da se crkva namjerno miješa u posao zdravstvenih vlasti.
Takva djela optuženih predstavljaju ubistvo i nanošenje povreda po krivičnom zakonu, a optužena su i za kršenje zakona o prevenciji zaraznih bolesti podnošenjem lažnih lista članova crkve.

Park Won Soon, gradonačelnik Seula, objavio je izjavu o njihovom pravnom postupku protiv crkve Shincheonji.

Tužilaštvo bi trebalo da provede brzu i strogu istragu rukovodstva Shincheonjija, zaduženog za ovaj incident, kako bi se osiguralo da im se izruči stroga kazna.

https://www.koreaboo.com/news/city-seoul-taking-legal-action-shincheonji-church-murder-violation-law/

Evo još dodatnih informacija o kršćanskom kultu: Shadowy Church nalazi se u centru epidemije koronavirusa u Južnoj Koreji https://www.nytimes.com/2020/02/21/world/asia/south-korea-coronavirus-shincheonji.html Šta je Shincheonji? https://www.gotquestions.org/Shincheonji.html