Oralno zdravlje osnovno i pripremno – Norse 88

Ako to već nije rečeno, jer odnosi se i na vas, ne zaboravite da imate na skladištu predmete za oralnu higijenu u slučaju da vam ikad bude nedostajalo išta vezano za higijenu.

To znači četkice za zube, paste za zube i zubni konac. Usta su glavna točka ulaska za sve ljudske bolesti, pa je održavanje svakodnevnih čistih usta važno, a posebno tijekom virusne pandemije.

Ispod sam uvrstio nekoliko osnovnih uputstava o oralnoj njezi koje su mi dali kolege stomatolozi. Kao i uvijek, poslušajte savjete svojih stomatoloških stručnjaka.

Konac
Konac se uvijek koristi prije četkanja zubi.

Odvojite i uzmite onoliko konca koliko vam je potrebno: koristite čiste segmente duž konca da uklonite nečistoće između svakog zuba, a ako to niste činili prije ili u neko duže vrijeme, tada je normalno da krvare desni. Krvarenje bi trebalo prestati nakon nekoliko dana redovnog čišćenja.
Bilo kakva vrsta konca je u redu.

Četkanje:

 • Četkajte ujutro nakon doručka i uveče prije odlaska u krevet. (2-3 min je dovoljno).
 • Četkajte kružnim pokretima preko svih zuba: sprijeda, iza, baze zuba i takođe nježno na desni, kao i jezik.
 • Isperite usta vodom nakon četkanja da biste očistili nečistoće, zubnu pastu i pljuvačku.
 • Ne gutajte zubnu pastu.
 • Zamijenite četkicu za zube svaka 2 – 3 mjeseca.
 • Ne čuvajte četkicu za zube pored drugih četkica za zube. Držite ih odvojeno.
 • Isperite i osušite četkicu za zube nakon svake upotrebe.
 • Nikada ne dijelite četkice za zube ili konce.
 • Nikada ne upotrebljavajte nit dva ili više puta.
  Ovo bi trebalo da održava vašu oralnu higijenu lijepom i zdravom.

Štete:
Treba znati neke stvari koje mogu naštetiti oralnom zdravlju: grickanje noktiju na prstima; stavljanje olovaka i hemiski u usta; pušenje; redovno konzumiranje alkohola ili obilno konzumiranje alkohola; četkanje previše intenzivno i četkanje pretjerano (4-5 + dnevno; 10 min plus po četkici je previše – ovo može uništiti zubnu caklinu koja štiti zube i koja se neće povratiti); žvakanje duhana ili stavljanje vrećica duhana ispod usana kao što to čine na nekim mjestima poput Švedske; udisanje ili izdah kroz usta (nos je najbolji); spavanje otvorenih usta.

Obično izbjegavajte stavljati u usta predmete koji nisu zdrava i pravilno pripremljena hrana ili piće. Izbjegavajte zajedničko dijeljenje predmeta koji se tiču usta druge osobe, jedenje s tla, stavljanje prstiju u usta, itd. – također, pranje ruku sredstvom za čišćenje nakon svakog posjeta kupaonici je važno. Ne zaboravite da promijenite jastučnice, pogotovo ako se tokom noći znojite. Koristite slušalice sa zvučnikom da biste razgovarali na telefonu ako je moguće i čistite mobilne telefone.

Dobra oralna higijena jednostavan je i učinkovit način održavanja vašeg ukupnog zdravlja u najboljem redu.
Ako imate šupljinu, bilo kakvo kvarenje ili probleme sa zubima, onda je bolje da ih pregleda stomatolog dok su problemi manji, jeftiniji i lakši za popravljanje. To vrijedi za sve medicinske probleme. Rupe na zubima imaju tendenciju povećanja, a to može uzrokovati neke bolove a da ne spominjemo poteškoće s prehranom i povećanom ranjivošću na bolesti.

Znam da stomatologija nije jeftina i mogu se pojaviti osjećaji nepovjerenja prema stomatolozima i to zbog mnogih razloga, od kojih mnogi stoje po pitanju komunikacije od liječnika do njihovih pacijenata, a zatim kasnijeg nesporazuma. Ali ako imate problema za koje smatrate da bi mogli biti velika dilema za godinu dana ili ste zabrinuti, onda je vjerojatno dobar trenutak da razgovarate s prijateljem ili stomatologom.

Ako ne možete normalno žvakati hranu, proizvoditi pljuvačku kao i obično, ako morate živjeti sa bolesnim zubima ili bolestima desni, ili ako se ne možete samopouzdano osmjehnuti, vjerovatno će vam to utjecati na opće zdravlje, a osim toga, problemi postaju komplicirani.

Nadam se da ovo pomaže nekima od vas.