Kina izvještava o još jednom izbijanju virusa – ptičije gripe

Proslijedio: CuoreNordico

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HMuYgTk8vYY
Artikl: https://www.voanews.com/science-health/china-reports-bird-flu-outbreak-hunan-province

Iz artikla: Kao da zdravstveni zvaničnici u Kini nemaju dovoljno na rukama sa širenjem koronavirusa, sada su zvaničnici najavili izbijanje ptičje gripe. Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova najavilo je za subotu izbijanje visoko patogenog soja ptičje gripe H5N1 na farmi u južnoj provinciji Hunan. Virus je otkriven na farmi s gotovo 8.000 pilića – više od polovice ih je već umrlo zbog epidemije. Kina nije sama u pokušaju da uguši širenje ovog virusa. Ranije ove sedmice vlasti u Indiji počele su s uništavanjem pilića i uništavanjem jaja koje su sadržale virus ptičije gripe. A različiti soj – virus H5N8 – proširio se posljednjih dana u istočnoj Europi. Izbijanje ptičje gripe u Kini 2013. godine koštalo je 6,5 milijardi dolara ekonomskih gubitaka, navode američki stručnjaci.

Drugi članci:
U kineskoj provinciji Hunan prijavljen je “visoko patogeni soj” ptičje gripe H5N1:
https://www.businessinsider.com/bird-flu-china-coronavirus-pathogenic-strain-of-h5n1-highly-2020-2?IR=T

Kina izvijestila o izbijanju smrtonosne ptičje gripe među pilićima u provinciji Hunan, u blizini epicentra koronavirusa u Vuhanu:
https://www.scmp.com/news/china/society/article/3048566/china-reports-outbreak-deadly-bird-flu-among-chickens-hunan

Kina odstranjuje 18.000 pilića nakon slučaja ptičje gripe H5N1 u provinciji Hunan:
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/02/asia-pacific/science-health-asia-pacific/china-culls-18000-chickens-h5n1-bird-flu-hunan/#.Xjbyi2hKjIU